Θερμικές απώλειες στα κτίρια

Η μείωση των θερμικών διαφυγών από και προς τους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου, έχει ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με την οποία τροφοδοτούνται τα διάφορα τεχνητά συστήματα θέρμανσης-ψύξης. Η μείωση αυτή είναι σημαντική, όταν η θερμομόνωση μελετάται σωστά και εφαρμόζεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού διατάγματος που καθορίζει τους μέγιστους συντελεστές θερμοπερατότητας των επί μέρ ους δομικών στοιχείων του κελύφους.

Μια καλή θερμική μόνωση πρέπει να εξασφαλίζουμε:

α) Τη μείωση των θερμικών απώλειών του εσωτερικού χώρου προς το εξωτερικό περιβάλλον, τη διάρκεια του χειμώνα ή τη θερμική επιβάρυνση προς το εσωτερικό του σπιτιού τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η εφαρμογή της θερμομόνωσης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους της εγκατάστασης θέρμανσης και ψύξης, σημαντικά μικρότερες δαπάνες για καύσιμα και λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.

β) Την αποφυγή της υγροποίησης υδρατμών στις επιφάνειες του σπιτιού ή μέσα στα δομικά στοιχεία (τοίχους, οροφή),

Αυτό έχει αποτέλεσμα το να μη παρουσιάζεται υγρασία πάνω στις επιφάνειες

(μούχλα, σάπισμα ,αποκόλληση του σοβά) ή να μην παρουσιάζεται μέσα στα δομικά στοιχεία (όπου σε συνθήκες παγωνιάς το νερό στερεοποιείται και προκαλεί βλάβες είτε στα τούβλα, είτε στον οπλισμό).

γ) Τη μείωση της έντονης ψύξης και της υπερθέρμανσης των δομικών στοιχείων του χώρου, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται ρωγμές από τις έντονες συστολές ή διαστολές τοίχων και οροφής.

ε) Τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα, αφού μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας ελαττώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα των εκλυόμενων καυσαερίων προς την ατμόσφαιρα.

στ) Την διασφάλιση προσιτής τιμής, ώστε να είναι ορατός ο χρόνος απόσβεσης σε λίγα χρόνια της επένδυσης (δες σχετικά παραδείγματα μελετών στο e-domisi)

Μια σωστή θερμομόνωση δημιουργεί είναι άνετο περιβάλλον μέσα στο σπίτι, οικονομία στην εγκατάσταση θέρμανσης και λειτουργία της, αποφυγή βλαβών στα δομικά στοιχεία και αύξηση του χρόνου ζωής του σπιτιού.

Για να ελέγξουμε το σοβαρό πρόβλημα των θερμικών απωλειών χρησιμοποιούμε τη μη καταστρεπτική μέθοδο της θερμογραφίας που μας οδηγεί με ασφάλεια στον συνολικό έλεγχο του κτιρίου και τα επι μέρους προβλήματα (θερμογέφυρες), ώστε να επέμβουμε με ασφάλεια και το μικρότερο κόστος.

 

Θερμικές απώλειες

Βασικό αίτιο της ύπαρξης μετάδοσης θερμότητας είναι η διαφορά θερμοκρασίας.

Πάντοτε η θερμότητα μεταδίδεται από τη θερμότερη στη ψυχρότερη επιφάνεια.

Σε ένα κτίριο, η θερμότητα μεταδίδεται από τον τοίχο ή την οροφή και με τους τρεις τρόπους μετάδοσης, Ο ζεστός αέρας σε ένα δωμάτιο μεταφέρει θερμότητα μετακινούμενος προς τις ψυχρότερες επιφάνειες που είναι οι τοίχοι και η οροφή με θερμά ρεύματα (μετάδοση με μεταφορά).

Οι επιφάνειες θερμαίνονται και με την ακτινοβολία των θερμών επιφανειών (π.χ. θερμαντικών σωμάτων). 'Έτσι, ανεβαίνει η επιφανειακή θερμοκρασία των εσωτερικών πλευρών τοίχων και οροφής . Επειδή υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πλευράς τοίχου ή οροφής δηλ. του κελύφους, η θερμότητα με αγωγή απ' τα συμπαγή στοιχεία, με μεταφορά απ' τις κοιλότητες και με ακτινοβολία περνά στην εξωτερική επιφάνεια, απ' όπου μεταφέρεται στο περιβάλλον με μεταφορά και ακτινοβολία.

 

 

Απώλειες από κούφωμα


Θερμογέφυρα όπως απεικονίζεται από την εσωτερική πλευρά μιας γωνίας δωματίου διαμερίσματος τελευταίου ορόφου. Με το μπλε χρώμα καταγράφεται η χαμηλή θερμοκρασία που οφείλεται στις απώλειες από τη ψυχρή γωνία.


 

Η ίδια θερμογέφυρα όπως απεικονίζεται από την επάνω πλευρά της πλάκας, Εδώ, αντίστροφα φαίνεται με το ροζ χρώμα η θερμότητα που διαφεύγει.


Στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε κτίριο γραφείων, όπου λειτουργεί κλιματιστικό και τα κουφώματα δεν είναι θεμομονωμένα. Φαίνονται με το σκούρο χρώμα οι απώλειες. Όλη η ψύξη χάνεται προς το περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απώλειες από αμόνωτη καπνοδόχο καλοριφέρ


Έντονες απώλειες από αμόνωτη δοκό.

 

Τις κρύες νύχτες του χειμώνα, το σπίτι χάνει μεγάλα ποσά θερμότητας προς την ατμόσφαιρα με ακτινοβολία, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία των εξωτερικών επιφανειών του -κύρια της οροφής - να πέφτει πολλές φορές αρκετούς βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Έτσι, αυξάνονται κατά πολύ οι θερμικές απώλειες μέσω των εξωτερικών επιφανειών του σπιτιού. Αντίστροφα, το καλοκαίρι, η ηλιακή ακτινοβολία ανεβάζει τη θερμοκρασία της πλάκας από μπετόν κατά δεκάδες βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων, αλλά και τις μεγάλες διαστολές του οπλισμού της πλάκας (για παράδειγμα, μια πλάκα ταράτσας το καλοκαίρι μπορεί να έχει και 70 0c).

Η θερμοκρασία έξω από την ατμόσφαιρα της γης βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν (-273οC) και ψηλά στην ατμόσφαιρα η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται στους -40οC.

Σημαντικές είναι οι απώλειες θερμότητας και από την ανανέωση του αέρα που γίνεται σ' ένα σπίτι από τις χαραμάδες των θυρών και των παραθύρων (ο κρύος αέρας μπαίνει απ' το κάτω μέρος των χαραμάδων, και ο ζεστός βγαίνει απ' το πάνω. Ο κρύος αέρας που μπαίνει αναμιγνύεται με τον ζεστό που υπάρχει στο χώρο ή παίρνει θερμότητα με μεταφορά από τις ζεστές εσωτερικές επιφάνειες).

THERMOGRAPH