Θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας

Ανάλογα με τον τύπο και το πάχος του εξωτερικού τοίχου που έχουμε στην οικοδομή μας (μπατικός, δρομικός, ορθοδρομικός κλπ.), πρέπει να διαλέξουμε (με βάση την μελέτη – δες σχετικές σελίδες του e-domisi) και το ανάλογο πάχος του θερμομονωτικού υλικού. Έτσι, θα μειώσουμε αποτελεσματικά τις απώλειες της θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού προς το εξωτερικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την εισροή θερμότητας του εξωτερικού χώρου προς το εσωτερικό του σπιτιού στους καλοκαιρινούς μήνες.
Κάθε οικοδομή χάνει θερμότητα από το εσωτερικό της κατά τους χειμερινούς
μήνες, ενώ δέχεται θερμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
'Όλη αυτή η θερμότητα εισρέει ή εκρέει από το σπίτι διά μέσου όλων των επιφανειών του σπιτιού που βρίσκονται σ' επαφή με τον ελεύθερο περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο (ταράτσα, εξωτερικοί τοίχοι, κολώνες, δοκάρια, τοιχία, πλάκα οροφής πυλωτής, κλπ.).


Αν το σπίτι έχει επιφάνειες που «ακουμπάν» σε άλλα σπίτια - όπως είναι τα σπίτια της πόλης -και οι εξωτερικοί τους τοίχοι εφάπτονται σε μια ή δυο πλευρές, πάλι υπάρχει ανάγκη για θερμομόνωση των τοίχων, μόνο που αυτή η περίπτωση θεωρείται πιο ευνοϊκή. Επίσης, σε οριζόντιες επιφάνειες (οροφές, δάπεδα) που συνορεύουν με χώρους οι οποίοι δεν θερμαίνονται (αποθήκες, υπόγεια, καταστήματα) πάλι χρειάζεται θερμομόνωση, αλλά και εδώ με ευνοϊκούς όρους.

Έχει υπολογισθεί ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα σπίτι χωρίς μόνωση με δυο ορόφους:
- Έχουμε απώλεια θερμότητας από την οροφή 27% της συνολικής απώλειας.
- Από τους τοίχους 40%.
- Από τα παράθυρα και τις πόρτες 19% (ανάλογα βέβαια με τον αριθμό και το μέγεθος τους).
- Από καμινάδες, εξαεριστήρες κλπ. 14%.
Σε ένα μονώροφο σπίτι όμως με λιγότερες επιφάνειες τοίχων, αλλάζουν αυτά τα ποσοστά και μετασχηματίζονται ως εξής:
- Από την οροφή παρουσιάζονται απώλειες: 70%.
- Από τους τοίχους: 16%.
- Από καμινάδες κλπ.: 14%.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό για την προστασία του σπιτιού μας, είναι να θερμομονώνονται οι εξωτερικοί τοίχοι και να μην περιορίζεται η μέριμνα μας στην θερμομόνωση της ταράτσας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο κέρδος που μας παρέχει η θερμομόνωση.
Αν επιχειρούσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε θερμομονωτικό υλικό και να αυξήσουμε το πάχος του τοίχου ώστε να παρουσιάζει επαρκή θερμομονωτική προστασία, θα διαπιστώναμε ότι:

-Αν είχαμε έναν τοίχο από πέτρα, θα χρειαζόμαστε περίπου 4,50 μ. αντί για 0,50 μ.
-Σε τοίχο από τούβλα, 60 εκατ., αντί 25 εκατ.
-Σε τοιχείο από μπετόν, 2,50 μ. αντί 30 εκατ.